Centrul multifunctional - Judetul Constanta

In judetul Constanta, la Cernavoda si Medgidia, au luat fiinta doua centre multifunctionale in cadrul proiectului  “Centru multifunctional, o şansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est si Sud-Vest Oltenia finantat de Uniunea Europena.
Centrul  Multifunctional din Cernavoda continua activitatile derulate de World Vision in perioada 2003 – 2009, pentru copiii cu nevoi speciale din judetul Constanta, prin intermediul celor doua proiecte, “Interventie timpurie si servicii de sprijin pentru copiii cu dizabilitati din judetul Constanta”  si “O sansa pentru copiii cu dizabilitati”.
Practic, Centrul Multifunctional Cernavoda s-a deschis in incinta fostului Centru de Interventie pentru copiii cu dizabilitati inaugurat de catre organizatia World Vision, la Cernavoda, in anul 2003.
Centrul Multifunctional din Medgidia este insa primul centrul de recuperare deschis vreodata in aceasta localitate, unde s-a inregistrat din partea comunitatii, o cerere acuta  pentru servicii de reabilitare si recuperare oferite copiilor si tinerilor cu nevoi speciale din zona. 
Numarul total al beneficiarilor care frecventeaza cele doua centre multifunctionale este 102, dintre care 76 sunt copii cu nevoi speciale, 12 sunt tineri cu dizabilitati sociale, iar 14 sunt copii cu dizabilitati psihice si sociale care provin din Centrul de plasament Ovidiu, localitatea Constanta.  Indiferent de problemele pe care le au, beneficiarii sunt consiliati in cadrul Centrelor, asistati medical, social si sprijiniti sa se integreze pe piata muncii si in societate.

Serviciile oferite in cadrul celor doua centre sunt: recuperare (educatie specializata, logopedie si kinetoterapie) pentru copii cu varste cuprinse intre 0-16 ani, consiliere psihologica individuala si de grup pentru parintii acestora, orientare vocationala, cursuri de formare profesionala, consiliere psihologica si socio-profesionala pentru tineri cu varste cuprinse intre 16-20 ani, consiliere pentru integrarea pe piata muncii pentru tineri cu varste cuprinse intre 18-23 ani, in scopul angajarii ulterioare.
Echipa proiectului, in judetul Constanta, este formata din: doi psihologi, doi psihopedagogi, doi kinetoterapeuti, doi logopezi, un asistent social, un specialist relatii sociale, un economist, un administrator si un manager de proiect.

Proiectul are ca obiectiv furnizarea de servicii de recuperare si consiliere pentru integrare sociala, in invatamant, la locul de munca a grupului tinta, precum si sustinerea familiilor prin acordarea de servicii sociale specifice pentru cei 700 de copii si tineri cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din Regiunea Nord-Vest, Sud-Est si Sud-Vest Oltenia.